Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Archeologische vindplaatsen

Of u reeds interesse heeft in bepaalde aspecten van de archeologie en meer kennis wilt opdoen, of dat u helemaal nieuw in het vakgebied bent, Servië is een uitstekende bestemming wat de archeologie betreft. Servië heeft een schat aan fascinerende archeologische vindplaatsen en is zelfs de thuisbasis van de oudste menselijke nederzetting ter wereld, die van Lepenski Vir, die zo’n 10.000 jaar oud is. Naast de spectaculaire monumenten van de prehistorische archeologische site van Lepenski Vir, is Servië ook de thuisbasis van vele Romeinse en Byzantijnse culturele monumenten, waaronder het fort van Belgrado, Viminacium, Felix Romuliana, Mediana, Iustiniana Prima, Ulpiana - Iustiniana Secunda, de Tabula Trajana en vele andere speciale plaatsen ....

We bieden als Servië Reizen een gevarieerd aantal archeologische fly drives naar Servië met excursies en dag uitstapjes naar deze archeologische vindplaatsen aan. We noemen hieronder de twee belangrijkste. In onze handleiding over Servië vindt u meer archeologische vindplaatsen beschreven.

Lepenski Vir

De archeologische vindplaats van Lepenski Vir bevindt zich in de Đerdap kloof, aan de oevers van de rivier de Donau. Het was lang geleden het centrum van een van de belangrijkste prehistorische culturen. Op de vindplaats van Lepenski Vir zijn de overblijfselen gevonden van een religieuze architectuur die dateren van 6500 tot 5500 voor Christus. In het midden van deze nederzetting was er een groot plein, een plaats waar een verscheidenheid aan rituelen werd uitgevoerd. Op basis van de vorm en afmetingen van de nederzetting kan worden afgeleid dat de bouwers van Lepenski Vir over een zekere hoeveelheid wiskundige kennis beschikten. Rondom de open haarden werden een aantal beelden gerangschikt, deze waren gemaakt van ronde rotsen en vertegenwoordigende menselijke figuren. Aanvankelijk werden er alleen de hoofden gebeeldhouwd, maar in een latere fase kregen de sculpturen volledig menselijke figuren en werden het afgodsbeelden. Ze kregen toen meestal visachtige maar menselijke hoofden, met vis- of hertmotieven, met enkele intrigerende inscripties erop: symbolen die lijken op het coördinatenstelsel, schetsen, letters en landschappen.

Gamzigrad (Felix Romuliana), Inheemse stad van Romeinse keizer Galerius

Felix Romuliana was een keizerlijk paleis dat werd gebouwd op bevel van Galerius Maximianus op het ruime plateau van Gamzigrad, nabij de stad Zaječar. Galerius, die in dit gebied werd geboren, benoemde het paleis in de 3e en 4e eeuw naar zijn moeder Romula. Het behoort tot een speciale categorie van Romeinse hof architectuur die alleen geassocieerd wordt met de periode van de Tetrarchie en is het best bewaarde voorbeeld van deze stijl. Het paleis is omgeven door imposante muren die de stad beschermde tegen aanvallen van barbaren. De overblijfselen die zijn ontdekt zijn van zowel een oudere als een meer recente vesting, gebouwd over een periode van ongeveer tien jaar. De doorgang die de oostelijke- naar de westelijke poort verbond, verdeelt het gebied binnen de muren in twee delen met een verschillende functie. De noordelijke helft omvat het keizerlijke paleiscomplex, met zijn kleine tempel en monumentale altaar. In de zuidelijke helft zijn gebouwen voor openbaar gebruik (een grote tempel met twee crypten en openbare baden) en gebouwen die worden gebruikt om het paleis te bedienen (een horeum en een gebouw met een schip met portiek). De structuren zijn rijkelijk versierd met fresco's, stucwerk en vloermozaïeken met figuren en geometrische motieven. Vanaf het eerste decennium van de 4e tot het midden van de 6e eeuw veranderde de naam verschillende keren, samen met het uiterlijk en de primaire functie. In de tweede helft van de 4e eeuw was Romuliana een verlaten paleis, en na invasies door de Goten en de Hunnen werd het een kleine Byzantijnse nederzetting, bekend door de naam Romuliana in een lijst van steden die tijdens het bewind van Justinianus waren hersteld. Het paleis in Gamzigrad had zijn laatste leven als een versterkte Slavische nederzetting in de 11e eeuw. Sinds 2007 staat de archeologische vindplaats Felix Romuliana op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives