Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Klimaat en Natuur

Klimaat
Servië is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en hoewel het niet direct grenst aan de Adriatische zee heeft het wel een gematigd zeeklimaat. Gedurende de wintermaanden heeft de aanwezigheid van de Adriatische Zee een remmend effect op de afkoeling van het land en in de zomermaanden geldt het vice versa. Servië is gedeeltelijk bergachtig en heeft de bekende vier seizoenen waarbij de winter in december begint en eindigt in de maand februari. Vanaf de maand maart komen er steeds meer dagen met lenteachtig weer en in april is het echt lente en komt de temperatuur geregeld boven de twintig graden. Eind mei wordt het al zomers en tot en met augustus is het dan ook echt zomer. Het kan in de zomer goed warm worden in Servië. Ook September is het nog zomer en pas in de maand oktober wordt het langzaam maar zeker herfst. Het regent niet erg in de herfstmaanden in Servië en het land heeft dan ook een relatief droog klimaat. Leuk om nog te noemen is de Košava wind die kenmerkend is voor Servië.     

Bergen
Een groot deel van het landschap van Servië lijkt op een haast eindeloze reeks van heuvels en bergen die zich in alle richtingen verspreiden. Weelderige natuurlijke bossen, schone bergmeren (ook wel "bergogen" genoemd) en onvervuilde rivieren, bergmoerassen, natuurlijke en semi-natuurlijke bergweiden zijn typisch voor het bergachtige landschap van een groot deel van Servië. Veehouderij, meestal schapen, minder vee en slechts enkele geiten, is de belangrijkste manier van het vergaren van inkomen voor het grootste deel van de bevolking in de bergen, vooral op de hogere hoogten. Afgezien daarvan worden hier meestal aardappelen, boekweit, rogge en appels gekweekt. Lagere hoogten zijn geschikt voor de productie van maïs, kool en een verscheidenheid aan vruchten, met name pruimen, frambozen en druiven. De Morava-vallei verdeeld de bergen van Servië in twee verschillende berggebieden - de westelijke en de oostelijke. West-Servische bergen, bijna allemaal behorende tot de Dinarische Alpen, zijn over het algemeen hoger en hebben een kouder klimaat. Sommige van deze bergen blijven meer dan acht maanden per jaar bedekt met sneeuw. Naaldwouden van coniferen zijn de meest voorkomende vegetatie. De belangrijkste van deze bergen zijn: Tara, een nationaal park, Kopaonik, bekend om zijn wintertoerisme, de massieve Sarplanina, de nog nauwelijks aangeraakte Zlatar, het commerciële Zlatibor, het prachtige Golija en het ruige Prokleije. De oostelijke Servische bergen zijn veel warmer, zonniger en droger en hebben dus een meer mediterraan klimaat en vegetatie. Hier wordt de vegetatie over het algemeen gekenmerkt door eikenbossen in lagere hoogten en beukenbossen in hogere hoogten. De belangrijkste bergen in Oost-Servië zijn: Stara Planina, dat een groot deel vormt van de grens met Bulgarije, de indrukwekkende Suva Planina dichtbij de stad Nis en Homoljske Planine.

Vlaktes
Agrarisch land, steppe en steppeachtige graslanden, uiterwaarden, moerassen, kanalen, vroegere rivierarmen en meren omringd door riet en wilgen zijn allemaal typisch voor de Servische vlaktes. De grootste vlakte onder hen is de Pannonische vlakte, die bijna volledig in Vojvodina ligt, ten noorden van de Sava en de Donau. Dit gebied is bijna volledig veranderd in landbouwgrond met voornamelijk intensieve landbouw. De belangrijkste gewassen zijn, graan, maïs, suikerbieten en sojabonen. Er zijn twee geïsoleerde bergen, lang geleden waren deze de eilanden in de Pannonische Zee - Fruska Gora en Vrsacke planine - bedekt met dichte bossen en wijngaarden. Het klimaat in de vlakte is continentaal: zeer hete droge zomers en koude, winderige winters zijn typerend voor het gebied. Oorspronkelijk was de begroeiing hier die van een bosrijke steppe, maar er is nog maar heel weinig van dit soort land in het gebied overgebleven. De Deliblatska pescara zandvlakte (liggend tussen Pancevo en Vrsac), een beschermd gebied, is zo'n plek. Het is een complex mozaïek van bos- en steppepleisters, dat zich constant verzet tegen de verschuivende zandduinen.

Nationale parken
Er zijn vijf nationale parken in Servië: Fruska Gora Mountain, Djerdap, - de Iron Gates Gorge, het Tara gebergte, het Sar-Planina gebergte en het gebergte Kopaonik. Er zijn 31 speciale beschermde gebieden - sommige worden beter onderhouden dan de nationale parken, terwijl nog eens 32 speciale gebieden worden aangewezen die bescherming gaan krijgen in de komende jaren. Alle nationale parken van Servië zijn gemakkelijk toegankelijk en populair bij toeristen. De mensen in het nationale park kunnen daar blijven wonen en kunnen doorgaan met hun traditionele manier van leven met de natuur. Een bezoeker kan kiezen tussen een hotel en traditionele verblijven in huizen in veel van de pittoreske dorpjes binnen of aan de randen van de nationale parken. Tot de 17e eeuw was Servië een land van ongerepte natuur. Meer dan 90% van Servië was bedekt met weelderige natuurlijke bossen van eiken en beuken. De bevolking was er erg schaars, met name in de laaglanden, die na herhaalde oorlogen bijna volledig waren verlaten en overgelaten waren aan moeder natuur. De centrale Servische provincie - Sumadija - is getemd en bevolkt vandaag de dag, maar ontleent zijn naam aan diepe bossen (suma) die het bedekte tot de 19e eeuw. De meeste van de bossen zijn de afgelopen twee eeuwen omgevormd tot rijke landbouwgrond. Tegenwoordig beslaan bossen slechts ongeveer 27% van het grondgebied van Servië en het grootste deel daarvan zijn berggebieden. De meest voorkomende boomsoorten zijn beuk, tien soorten eiken, (de meest voorkomende zijn de Hongaarse en Turkse eiken), populieren en sparren. Eikenbossen zijn typisch voor laaglanden en heuvels over heel Servië. Naaldwouden komen veel voor op grote hoogten, vooral in West-Servië. Veel van de nationale parken in Servië hebben zeldzame of endemische boomsoorten zoals: de zuidelijke netelboom (in Iron Gates nationaal park), een populatie wilde walnoten (Iron Gates), Servische spar (Tara), Bosnische en Macedonische dennen (Sar-Planina), Macedonische eik (Sar-planina) en de Turkse hazelaar (Iron Gates).

Wilde dieren
Het Servische bos is nog steeds een goed gebied voor dieren in het wild om in te leven. Sommige van de in Servië voorkomende wilde dieren zijn zeldzaam, bedreigd of zelfs uitgestorven in de rest van Europa. De schuwe wolf gedijt in grote aantallen in Servië, terwijl hij in veel andere Europese landen is uitgestorven (al zijn ze ook daar weer in opkomst). Bruine beren zijn te vinden in bijna alle nationale parken van Servië en de grootste populatie leeft in het Tara-nationaal park. De lynxpopulatie is beperkt tot slechts enkele gebieden met speciale bescherming (de grootste populatie leeft in het nationale park Iron Gates). Wilde paarden zijn te vinden op de Suva Planina-berg. Jakhalzen komen heel vaak voor, vooral in het oosten van Servië. Everzwijnen, reeën en konijnen komen in alle delen van Servië vaak voor. Het edelhert is een typisch voorbeeld van bewoners van oude Engelse eikenbossen in het laagland van Vojvodina en is vaak te zien in het moerasgebied van de Boven-Donau.

Meren en Wetlands
Servië is niet erg rijk aan meren, omdat het een droog en warm klimaat heeft. De grootste meren zijn kunstmatig en gecreëerd door dammen die zijn neergezet om hydro-elektrische energie te leveren. De grootste is bij het Iron Gates Lake, eigenlijk de ondergelopen rivier de Donau. Een van de interessantste meren is het Vlasinko-meer in de buurt van de stad Surdulica, die is ontstaan door een kleine bergbeek om te leggen die vroeger het voormalige vlasinsko-blato-moeras overspoelde. Het staat bekend om zijn drijvende veeneilanden met de unieke flora. De meeste natuurlijke meren van Servië liggen in de vlakten van Vojvodina. De meest betekenisvolle van deze meren zijn het Obedska-bara-veen bij de Sava-rivier en het Carska-bara-moeras tussen de rivieren Begej en Tamis. De Zasavica-moerassen nabij Saba zijn in feite een zeer langzame rivier die de meeste mensen beschouwen als een langgerekt moeras. Het heeft een rijke vogel- en vispopulatie en het is een van de weinige habitats in Europa waar nog de Europese umbra limi (vissoort) te vinden is. Het Ludasko jezero-meer is ook een zeer belangrijke broedplaats. Meer dan 200 vogelsoorten gedijen en nestelen bij elk van deze wateren en hebben allemaal de status van gebieden met speciale bescherming. Vogels kijken, bootexcursies en sportvissen worden aangeboden aan toeristen door de toeristische bedrijven van deze gebieden.

Rivieren
De langste rivier die volledig binnen Servië ligt is de Morava. De Morava-vallei is het meest dichtbevolkte gebied in Servië en heeft een zeer rijke grond die uitstekend geschikt is voor landbouw. Andere grote rivieren die door Servië stromen zijn de Donau, Sava, Tisa, Tamis, Drina, West en Zuid Morava, Beli Drim en Ibar. De Donau, de op een na grootste rivier van Europa, is een zeer belangrijke waterweg, die Servië met andere Europese landen en de Zwarte Zee verbindt. Er zijn 94 vissoorten in de Servische wateren, met 79 inheemse soorten die alleen in de Donau en haar stroomgebied leven, waardoor dit het rijkste gebied van Europa is wat betreft vissoorten. De meeste vissoorten in Servië zijn zeldzaam in de rest van Europa, endemisch of bedreigd. Hoge concentraties van riviervervuiling komen helaas veel voor in Servië, maar de meeste bergstromen in Servië zijn nog steeds onberispelijk schoon. Deze omvatten Drina, Uvac, Milesevka, Pek en een aantal van de laagland beekjes, zoals Tisa, Bosut en Studva. Tisa, een unieke habitat tussen de grote rivieren van Servië, was in 2002 zwaar vervuild door een Roemeens mijnbouwbedrijf, maar de rivier hervond zich al snel en zijn grote populatie van otters, watervogels en vele bedreigde vissoorten keerden terug. De kloven van Drina, Uvac en Milesevka worden beschermd als habitats van Servische sparren, zeearenden en verschillende bedreigde diersoorten. Bossen in de uiterwaarden rond de rivier de Bosut worden beschermd vanwege hun uitzonderlijke rijkdom aan flora en fauna.

Grotten en kloven
Het rotsachtige kalksteenlandschap van Servië is zeer rijk aan karts elementen, vooral grotten en kloven. Sommige van deze grotten, zoals Resavska, Rajkove, Ceremosnaje en Zlotska zijn toeristische attracties geworden. De meest fantastische karst vormen, waaronder de talrijke “stenen poorten" zijn te zien in Noordoost-Servië, zoals in Vratna. Kloven en ravijnen zijn kenmerkend voor alle bergrivieren: Drina, Ibar, Uvac en Milesevka, West Morava, (Ovcarsko-Kablarska kloof) en de bekendste daarvan is de Iron Gate-kloof. Er zijn hier veel thermofiele plantensoorten, typerend voor kloven: butternut (flessenpompoen), tamme kastanje, donzige eik, enz.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives