Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Wijngaarden

De geschiedenis van het maken van fijne wijnen in Servië is meer dan 1000 jaar oud. Sinds de Servische staat voor het eerst werd opgericht, is wijn een onderdeel geweest van de Servische cultuur en veel van de heersers van Servië, en het was met name de Nemanjic-dynastie die van de 11e  tot het einde van de 14e eeuw de wijnbouw aangemoedigd en gepromoot hebben. De belangrijkste Servische wijngaarden liggen in de Negotinska Krajina (250 km ten oosten van Belgrado), in het gebied Vršac (100 km ten noordoosten van Belgrado), op de hellingen van Fruška Gora (80 km ten noordwesten van Belgrado), in het gebied Subotica (200 km ten noorden van Belgrado), Šumadija (100 km ten zuidwesten van Belgrado) en Župa (230 km ten zuidoosten van Belgrado).

De oudste authentieke druivensoorten van Servië worden beschouwd als Prokupac en Tamjanika. Prokupac is een rode wijn en was al in de vroege Middeleeuwen bekend, terwijl Tamjanika een soort Muscat is afkomstig uit Zuid-Frankrijk, en al meer dan 500 jaar bekend is in Servië. Er wordt van uitgegaan dat de Prokupac-druivensoort afkomstig is uit de stad Prokuplje in de Toplica-regio (Toplički regio). Locals uit Prokuplje zijn trots op het feit dat hun geboortestad en deze druivensoort de gemeenschappelijke naam hebben na de Saint Procopius. De stad Prokuplje wordt echter voor het eerst genoemd in archieven uit 1395 toen de wijngaarden van de stad Saint Procopius werden toegekend aan het klooster van Saint Panteleimon op de berg Athos. Tegenwoordig wordt de Prokupac-druivensoort vooral geteeld in Centraal-Servië, maar ook in Kosovo en Metohija, en alleen willekeurig in Vojvodina en Macedonië, in kleine hoeveelheden in Bulgarije en af en toe in Rusland.

Naast de bovenstaande soorten worden tegenwoordig de wijngaarden van Servië meestal aangeplant door Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine of 'Italian' Riesling, Merlot en Cabernet Sauvignon. Talloze kleine en middelgrote privé-wijnhuizen van Servië zijn op de markt gekomen, vaak gerund als familiebedrijven en met een zeer hoge waardering voor normen van kwaliteit en smaak. Sommige bijna vergeten tradities, zoals Bermet van Sremski Karlovci, werden nieuw leven ingeblazen. Het oogstseizoen in Servië begint in juli en eindigt in oktober. De Servische wijnindustrie vertoont tekenen van aanzienlijke groei, zoals blijkt uit In Vino, een jaarlijks internationaal wijnfestival dat sinds 2004 jaarlijks in Belgrado wordt gehouden. Ook wordt sinds 2010 jaarlijks een internationale wijnbeurs gehouden op de Beurs van Belgrado, genaamd 'Beo Wine Fair'. Wilt u tijdens uw fly drive een bezoek brengen of verblijven op een of meerdere fijne wijngaarden laat het ons dan weten en vraag naar de mogelijkheden.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives