Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Dorpen en toerisme

De natuurlijke, spontane en altijd echte gastvrijheid en hartelijkheid van de gastheren (en dames) zijn toch wel de belangrijkste elementen van de atmosfeer die u ervaart bij een verblijf in een Servisch dorp. Een toerist zal zich niet snel als een buitenstaander voelen in een dorp in Servië; hij of zij zal door de gastheer worden aanvaard als een naaste verwant en gewaardeerde gast wiens elke wens moet worden vervuld. Om elke hoek wacht u de warmte, de glimlach, de aandacht en de genegenheid voor u als toerist, iets wat in andere landen moeilijk te vinden is. Servische dorpen zijn ecologische oases; vrij van de vervuiling van de moderne beschaving, ze hebben een mild klimaat, schone lucht en gezonde voeding. De ingrediënten die de gastheren gebruiken om op een traditionele en gezonde manier voedsel te bereiden, komen uit hun eigen tuin en de toerist kan gerust zijn in de wetenschap dat de groenten en dieren op een natuurlijke en verantwoorde wijze worden geteeld en gehouden.

De geuren, geluiden en smaken van een dorp maken het nog specialer, mooier en aangenamer dan in de stad. Van Vojvodina in het noorden, via de westelijke, centrale en oostelijke regio's tot het zuiden van Servië. Zeker de individuele details variëren, maar het levensritme van dorpen in heel Servië is het ritme van de natuur: het komen en gaan van de seizoenen, de overgang van de werkdag tot de rustgevende nacht, de natuurlijke orde van dingen en mensen. Dorpstoerisme is niet beperkt tot toeristen die gewoon in dorpshuishoudens verblijven. Het omvat ook uitstapjes naar de omliggende gebieden, een bezoek brengen aan de natuurlijke attracties en culturele en historische bezienswaardigheden van de regio, traditionele folklore en evenementen voor toeristen, buitensporten en recreatie en het kopen van handwerk, handgemaakte artikelen en souvenirs, evenals genieten van zelfgemaakt eten en drinken.

Een traditioneel welkom in een Servisch dorpshuis bestaat uit het serveren van hapklare stukjes warme pogača (zelfgebakken brood), gedrenkt in zout. Wat volgt is slatko (een zoet voorgerecht) gemaakt van lokaal fruit of een portie honing met een glas gekoeld bronwater, terwijl een drankje voor je gezondheid wordt aangeboden met lokaal gemaakte rakija (Servische brandewijn) of wijn. De gast en de gastheer zullen elkaar dan leren kennen en elkaar vragen over zaken als gezondheid en familie bij het eten van een koude starter ofsir (kwark), kajmak (kajmak - vergelijkbaar met “clotted cream”), šunka (ham) of pršut (proscuttio - gezouten ham) ). Een lunch bestaande uit gerechten gemaakt naar regionale, traditionele recepten heeft altijd een extra speciaal ingrediënt - de zorg en de liefde die de gastvrouw gebruikt bij het bereiden van haar eten. De gast zal de gastheer laten weten of hij of zij een meer klassieke toerist wil worden of liever een actieve vakantie wil, waar ze meer te weten komen over het dagelijkse leven en werk van het dorp. Gasten kunnen hun gastheren helpen met het dagelijkse huishoudelijk werk, in het veld of bij het verzorgen van vee, maar het is absoluut niet verplicht om dit te doen. Voor toeristen geeft een verblijf in een dorp, midden in de natuur de mogelijkheid om wandelingen te maken door weiden en bossen, nabijgelegen grotten, bronnen en watervallen te bezoeken, te gaan paardrijden en wandelen of bosfruit en medicinale planten te plukken, en om te genieten van de volksgebruiken, spelletjes en liedjes van de regio. Dorpshuishoudens leveren hun kamers volgens de regionale tradities en individuele voorkeuren voor schoonheid, warmte, smaak en comfort. Slapen gebeurt op houten bedden met donzen kussens, in geverfde kamers met Çilim (tapijten) aan de muren, en garanderen een goede nachtrust. 's Morgens, net voordat u wakker wordt, zullen de hanen u eraan herinneren dat u in het dorp bent. Vervolgens hoort u het geluid van water dat uit de put wordt gehaald. De volgzame koeien in de schuur hebben al verse melk gegeven voor het ontbijt en zijn nu rustig aan het herkauwen op hooi. Schapen, geiten, varkens, koeien en paarden - u kunt ze de hele dag door voeren en aaien, of ze zelfs meenemen om op de weiden in de buurt te grazen. En wanneer u weer terug naar huis gaat, kunt u een potje honing, een kleine ham of prosciutto, een klein bakje kaas of kajmak, een fles rakija of jonge wijn of een potje spicy ajvar (peper en aubergine saus) meenemen, naast andere lekkernijen. Genieten dus !

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives