Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Traditie en Cultuur

Servië heeft altijd tussen oost en west gezeten, niet alleen geografisch gezien, maar ook politiek en cultureel. Aanvankelijk bevond Servië zich tussen het Byzantijnse en Romeinse rijk. Daarna werd het een grens tussen het Ottomaanse Rijk en het christelijke Westen. Deze eeuwenoude positie in het overwinnen van legers van beide kanten heeft geleid tot constante migraties en het mengen van bevolkingen. Het resultaat is een multi-etnische, multiculturele en multi confessionele samenleving in Servië. Zelfs tijdens het communisme bevonden de inwoners van deze regio zich ergens tussen het Warschaupact en het NAVO pact. In tegenstelling tot andere postcommunistische landen in de regio hebben de Serviërs een uitgebreider onderwijs, een meer eigentijdse levensbenadering, betere kennis van vreemde talen en betere ontwikkeling van nieuwe technologieën en gedragingen. De grootste bijdragen aan de wetenschap, kunst en cultuur van het Servische volk werden gemaakt door de personen die op de lijst van de 100 beroemdste Serviërs zijn opgenomen. De lijst werd samengesteld in 1993 door een deskundig comité bestaande uit academici van de Servische Academie van Wetenschappen en Kunsten, die vervolgens een boek genaamd The 100 Most Famous Serbs publiceerde. Er zijn ook een aantal belangrijke personen uit de recente geschiedenis toegevoegd aan de lijst en er is een sectie over hedendaagse mensen die wereldwijd bekendheid hebben bereikt bijvoorbeeld: zoals Nikola Tesla en Ivo Andric (schrijver en Nobelprijs winnaar)

Typisch Servisch ...
Het duurt niet lang voordat buitenlandse bezoekers die naar Servië komen om de gastvrijheid, vriendelijkheid, openheid en warmte van de inwoners van het land te ontdekken. De hand schudden, met behulp van de rechterhand, is gebruikelijk bij het introduceren of ontmoeten van iemand van beide geslachten. Het kussen is niet nodig om iemand voor het eerst te ontmoeten, maar elke keer dat je iemand ontmoet, is het gebruikelijk dat je elkaar drie keer op de wang kust. Natuurlijk zal niemand bezwaar maken als je maar een keer of twee kussen geeft terwijl je een lange en oprechte knuffel geeft. In Servië wordt toasten meestal gedaan met traditionele rakija (brandewijn), vaak thuis gedestilleerd. Proosten wordt gedaan door glazen te klinken, direct oogcontact te maken en luid te verklaren "Živeli!" Een toespraak wordt meestal alleen op formele gelegenheden gemaakt, normaal gesproken door de gastheer, maar een gast kan er ook een geven. Serviërs genieten van rijk en smakelijk eten en hebben normaal gesproken drie maaltijden per dag, waarbij de lunch de grootste is. Het betalen van de rekening in restaurants is een groot onderdeel van de Servische mentaliteit, de gastheer zal bijna nooit een gast toestaan om te betalen voor lunch, diner of drank, omdat het voor de gastheer gebruikelijk is om zich van alle kosten te verzekeren terwijl een gast bij hem of haar verblijft. In tegenstelling tot de rest van Europa is er geen enkele dag van de week in Servië wanneer je geen avond uit kunt gaan, en dat geldt voor alle generaties, voor alle levensstijlen en muzikale smaken en voor alle beschikbare budgetten. Na een wilde avond, ergens om drie of vier uur 's ochtends, gaan mensen op zoek naar gegrild vlees of burek.

Cultureel erfgoed Servië ...
Het cultureel erfgoed van Servië omvat, maar is niet beperkt tot, roerende en onroerende culturele goederen, met inbegrip van historische en culturele monumenten, locaties en architectuur, ongeacht of deze religieus of seculier zijn; archeologische vindplaatsen en opgravingen; kunstwerken; manuscripten, boeken en andere voorwerpen van artistiek, historisch of archeologisch belang; traditioneel, cultureel eigendom; evenals wetenschappelijke collecties en belangrijke collecties boeken of archieven en de gebouwen waarin ze zijn ondergebracht, zoals musea, bibliotheken, archieven of andere bewaarplaatsen. De geschiedenis van de volkeren op de Servische bodem is turbulent geweest sinds onheuglijke tijden en heeft talloze sporen nagelaten, woorden uit de oertijd, wijze uitspraken, gebruiken, overtuigingen, tradities, legendes, mythen, poëzie, lokale architectuur en oriëntatiepunten hebben dit gevormd. Lepenski Vir in de Djerdap Kloof aan de Donau had al in het 6e millennium voor Christus permanente nederzettingen. Neolithische archeologische vindplaatsen zijn bekend als de culturen van Starčevo en Vinča. In zijn boek "De mysteries van de beschaving van de Donau" bewijst Harald Haarmann dat de Balkan bewoond werd door de beschaving die de eerste geschreven taal ontwikkelde. Haarmann noemt deze cultuur "Oud-Europees". Vinča is de eerste beschaving in de wereld in Servië, met het beschavingscript uit de Donau als het oudste geschrift ter wereld ooit. En de stad Vinča zelf was slechts een van de verschillende metropolen, met anderen bij Divostin, Potporanj, Selevac, Pločnik en Predionica.

Klederdracht ...
Binnen het rijke creatieve werk van de Servische bevolking met betrekking tot textiel - vanwege hun rol in het dagelijks leven en in het leveren van de etnische identiteit als ook aan de visuele en esthetische waarden - is etnische kleding een van de meest waardevolle en mooiste creaties van het culturele erfgoed. Het is vooral bekend op basis van bewaarde collecties kledingstukken uit de 19e en de eerste decennia van de 20e eeuw, gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan vormen, ornamenten en kleuren. Deze rijkdom is te zien bij zowel mannenkleren, maar vooral in vrouwenkleren, die beide zijn ontstaan als gevolg van het collectieve begrip van het behoren tot de gemeenschap, vergezeld van een demonstratie van individuele vaardigheden gebaseerd op erfgoed en traditie. Een grote verscheidenheid aan kledingartikelen verspreidt zich van de ene regio naar de andere als een mozaïek, waarbij elk regio wordt gekenmerkt door verschillende kleding, met een veelsoortige rol en betekenis. Afgezien van zijn primaire functie om het lichaam te beschermen in verschillende klimatologische omstandigheden en de rol ervan om de personen die het dragen te versieren, was de jurk niet alleen een veelbetekenend teken van de oorsprong van een persoon, maar ook, vooral in etnisch gemengde gemeenschappen, van de etnische groep waartoe zij behoorde. Vanaf de vroegste tijden werd kleding gebruikt om klasse, sociale en professionele status aan te duiden, waarbij sommige elementen ook rituele en magische betekenissen hadden.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives