Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Nationaal park Djerdap

Het Nationaal park Đerdap is het grootste nationale park van Servië. Het strekt zich over een lengte van ongeveer 100 km uit langs de Donau en beslaat de rechteroever van de rivier, die hier via een reeks kloven door de Karpaten breekt. De linkeroever ligt op Roemeens grondgebied. Het zogenaamde “doorbraakdal” staat bekend als de IJzeren Poort. Hier bevindt zich een van de diepste rivieren in de wereld die ruim 80 meter diep is. De kloof die is ontstaan is eigenlijk een rivierdal gevormd door drie kloven (Gornja klisura, Gospodjin vir, Veliki en Mali kazan) en is gescheiden door ravijnen. Waar de rivier zich vernauwd tot 150 meter, stijgen de kliffen bij het Kazan tot meer dan 300 meter hoog en deze geven een indrukwekkend uitzicht.

Toen het park in 1974 tot stand kwam, was de Donau al afgesloten door een stuwdam (1972), die het waterpeil deed stijgen en die de steur uit de rivier verdreef. Het bijbehorende stuwmeer behoort eveneens tot het park. Het park beschermt niet alleen flora, fauna en geomorfologische objecten, maar ook 8.000 jaar oude archeologische en cultuurhistorische monumenten, zoals de middeleeuwse burcht van Golubac, de Romeinse Tabula Traiana bij Kladovo en de vroeg-neolithische site Lepenski Vir, waar oude huizen zijn ontdekt. Er zijn ook vestingen op Golubacki Grad en Kladovo. In de stad Donji Milanovac bevindt zich een bezoekerscentrum. Vooral na de bouw van de dam en de vorming van een groot meer, is het Djerdap Nationaal Park uitgegroeid tot een van de meest bezochte locaties in Servië.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives