Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Servië voor België & Nederland

Heeft u hulp nodig? +31(0)251 343 011

Garanties van Servië Reizen met ANVR en SGR

Grensovergang

De republiek Servië grenst aan negen landen. Vier landen behoren tot de Europese Unie: Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Kroatië. De overige landen, Macedonië, Albanië (tegen Kosovo aan), Montenegro en Bosnië en Herzegovina zijn bezig met het toetredingsproces tot de Europese Unie. In 2010 heeft Servië een wet aangenomen dat staatsburgers van alle EU lidstaten, Zwitserland, Noorwegen, Ierland, Macedonië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina toestaat om tot 90 dagen in Servië te verblijven met een geldige identieteitskaart of paspoort. Voor een verblijf langer dan 90 dagen is meestal een visum verplicht. Iedere buitenlander is verplicht om binnen 24 uur zijn verblijf aan te melden bij het lokale politiebureau. Maakt u gebruik van (toeristische en dus betaalde) accommodaties, dan is het de plicht van de accommodatie om u aan te melden. Indien u via Servië Reizen op vakantie gaat, zorgen wij er uiteraard voor dat dit wordt geregeld, zodat u ongestoord van uw vakantie in Servië kunt genieten.

Servië heeft drie internationale luchthavens Belgrado (luchthavencode IATA: BEG), Nis (luchthavencode IATA: INI) en Pristina in Kosovo (luchthavencode IATA: PRN). Ook heeft Servië nog drie binnenlandse “grenzen” op het water (rivier): Apatin, Novi Sad en Belgrado. Enkele wegen in Servië zijn de E65, E70, E75, E80, E662, E761, E763, E771 en de E851. De E75 is daarvan de belangrijkste snelweg die van het noorden (Subotica, bij de grens met Hongarije) naar het zuiden (Preševo, bij de grens met Macedonië) loopt. Aan een andere snelweg, de E763, wordt inmiddels hard gebouwd: deze zal van de hoofdstad Belgrado lopen naar de havenstad Bar in buurland Montenegro. De snelwegen zijn tolwegen. Servië heeft een vrij beperkt wegennet van hoofdwegen, dat enkel de grootste plaatsen bedient. Kleinere plaatsjes moeten veelal via secundaire wegen bereikt worden. Servië heeft één doorgaande snelweg vanaf de grens met Hongarije via Belgrado naar Macedonië en de tweede snelweg is de verbinding tussen de grens met Kroatië en Belgrado. Tevens is er een snelweg in aanbouw van Niš naar de grens met Bulgarije. Servië heeft daardoor een vitale link in het internationale verkeer naar Turkije en Griekenland, en heeft de enige doorgaande snelweg van noord naar zuid op de Balkan. Het totale wegennet heeft een lengte van zo’n 38.000 km waarvan het snelwegennet zo’n 820 km lengte heeft. Tevens wordt er gebouwd aan een zuidelijke bypass van Belgrado, daar de route door Belgrado overbelast is. De kwaliteit van de snelwegen is over het algemeen redelijk goed.

Qua openbaar vervoer is de bus veruit het gemakkelijkste en comfortabelste vervoermiddel om mee te reizen. Steden en dorpen worden door meerdere bussen per dag met elkaar verbonden. Er zijn ook internationale connecties naar de omringende landen en verder. Het Servische spoor en de treinstellen zijn verouderd, echter wordt er steeds meer geïnvesteerd in nieuwe treinstellen en vernieuwing aan het spoor. Er zijn verbindingen door grote delen van het land. Het busvervoer is in verhouding wel iets duurder dan de trein, maar de trein rijdt over het algemeen minder frequent en is bovendien langzamer. Er zijn ook internationale treinverbindingen naar Montenegro, Hongarije, Bulgarije, Macedonië en Kroatië. In 2017 is men begonnen (met Chinese hulp) om de spoorlijn Belgrado-Budapest geschikt te maken voor een snelheid van 200 km per uur.

"Kun jij kiezen tussen nationale parken, oude steden, wijngaarden, rivieren en grotten? Zie alles met onze fly drive vakanties"

Bekijk alle Fly & Drives